Woning verkopen op een manier waar nog weinig woningeigenaren bewust van zijn

Veel woningeigenaren weten niet beter, dan dat de verkoop van hun woning plaatsvindt dankzij de inspanningen van een verkoopmakelaar. Dit is uiteraard een heel veilige manier van woningverkoop. Echter zijn er altijd alternatieve manieren om een huis te kunnen verkopen. De methoden van verkoop zijn echter vaak onderbelicht. In dit artikel leggen wij uit op welke alternatieve wijzen u uw woning ook gewoon goed en snel kan verkopen. De belangrijkste op een rij:

  1. Zelf uw huis verkopen
  2. Uw huis verkopen met begeleiding op afstand
  3. Uw huis direct verkopen aan een zakelijke partij of koper

1. Zelf uw huis verkopen

Zelf uw woning verkopen is zeker mogelijk. Het houdt in dat u zelf op zoek gaat naar potentiële kopers. Dit kunnen bekenden van u zijn, zoals familieleden, maar ook buren of andere kennissen. Denk bijvoorbeeld aan het verspreiden van uw eigen advertentie via Social Media. Denk hierbij aan Facebook, Instagram of Linkedin. Een nadeel van deze manier van woningverkoop, is dat u zelf verantwoordelijk bent voor de onderhandeling, presentatie van de woning en de juridische verkoopovereenkomsten. Er ontbreekt vaak goede begeleiding in het onderhandelingsproces en uiteindelijk kleven er veel risico’s aan deze vorm van verkoop. U bent immers geen makelaar, vastgoedspecialist of jurist. Uiteraard is het wel zo dat als u enige concrete kennis of ervaring heeft, u fors aan makelaarskosten bespaard.

2. Uw huis verkopen met begeleiding op afstand

Een tweede optie is het verkopen met begeleiding op afstand. Vaak worden de verkoopdocumenten gegenereerd door een sjabloon die steeds een iets andere invulling geeft per transactie. Er zijn op internet meerdere sites die dit mogelijk maken en enkelen promoten ook uw woning op openbare woningsites. Een nadeel is het ontbreken van persoonlijk contact met een adviseur. Vaak gaat het om 2 tot 3 videochat gesprekken met een adviseur die niet bekend is met uw situatie. Daarnaast dienen de bezichtingen door u zelf te worden uitgevoerd, zowel de planning ervan alsmede het laten zien van uw woning aan de potentiële kopers. Een foutje is snel gemaakt en vaak komen kopers al direct onderhandelen. Ook de onderhandeling dient u vaak zelf te begeleiden. Ook bij het onderhandelen zal er een beroep worden gedaan op uw vaardigheden, uw zwaktes en nog veel meer om de vraapgrijs naar beneden te halen. Deze manier van verkoop wordt steeds populairder, maar in de praktijk blijkt dat nog echt maar enkele procenten van woningeigenaren kiest voor deze manier van verkoop.

3. Uw huis direct verkopen aan een zakelijke koper

Waar steeds meer woningeigenaren zich van bewust worden is dat er bedrijven zijn die alle zorgen van woningeigenaren uit handen nemen. Er zijn namelijk tal van zakelijke kopers op de markt die staan te springen om uw woning te kopen. U zult zich afvragen wat moeten zij met mijn woning of kunt u een zakelijke partij wel voldoende vertrouwen? Het is heel eenvoudig: als u optie 2 vergelijkt met deze optie, dan verschilt er wat betreft begeleiding niet veel. En daarbij heeft een zakelijke koper werkelijk niets aan een ontevreden klant of slecht doordacht en uitgevoerde onderhandeling. Daarnaast is het altijd mogelijk een zakelijke koper bij de verkoop van uw woning te betrekken. Denk hierbij aan een vastgoedspecialist of nog beter: u zelf. Het belangrijkste waar u op dient te letten zijn de belangrijkste voorwaarden. Denk hierbij aan de hoogte van het bod, de datum van passeren, de staat waarin wordt verwacht dat u het achterlaat, de mogelijkheid de woning tijdelijk terug te huren et cetera. En dat zijn vaak zaken die bij een particuliere koper vaak probeert in zijn voordeel om te draaien. Bij zakelijke kopers heeft u vaak meer flexibiliteit. Tot slot melden wij u graag dat de factor ’tijd’ niet altijd in uw voordeel is. Want bij een directe verkoop, weet u zeker dat u de opbrengsten binnen heeft. Bij een langdurig verkooptraject (zowel optie 1 als optie 2), kan in deze tijd sterk in uw nadeel werken. Als er bijvoorbeeld een forse renteverhoging plaatsvindt, kan het zomaar zijn dat u water bij de wijn dient te schenken. Dit kan tot in (tien)duizenden euro’s oplopen. Daar gaat uw winst!

Laat u daarom altijd zorgvuldig informeren door alle mogelijke partijen. Dus niet enkel makelaars, maar ook mensen uit uw omgeving met een bredere ervaring in het vastgoed en bedrijven die wellicht de beste voorwaarden kunnen garanderen. Sons Real Estate is zelf een huizen opkoper voor alle soorten woningen, waar u ook klushuizen aan kunt verkopen. Sons is niet enkel actief in Zuid-Holland, maar is landelijk actief. Het proces start door de uitvoering van een waardebepaling en uitbrengen van een bod op afstand. U kunt dus binnen enkele uren weten, hoeveel uw huis gegarandeerd oplevert.

https://sonsrealestate.nl/huis-verkopen-zuid-holland/

Inhoudsopgave