De muur als kunstwerk: wandbekleding is hot!

Ja, je leest het goed: een muur kan op zichzelf een kunstwerk worden. Door een wand met allerlei houten materialen te bekleden draag je bij aan het duurzaamheidsstreven omdat een houten wandbekleding voor meer isolatie zorgt. Maar ook voor warmte in overdrachtelijke zin, omdat het gezellig oogt. Bovendien is hout het duurzaamste bouwmateriaal dat er bestaat. Lees hieronder meer over deze sierlijke woontrend.

 

Thuiskantoor stijlvol afmaken

Het eerste voorbeeld waarin deze nieuwe trend toegepast wordt: ons thuiskantoor. De reden van het ontstaan van deze ruimte is bekend. Sommige huizenbezitters besteedden hun vakantiegeld van 2020 en 2021 zelfs aan een compleet tuinhuisje, dat voorzien werd van wifi, verwarming, sanitair en al het andere comfort om hele dagen dichtbij huis geld te kunnen verdienen. ‘Van kantoortuin naar tuinkantoor!’, werd een veelgehoorde slogan. Sfeer is echter nog steeds een must, omdat menigeen zijn zakelijke contacten hier eveneens wil ontvangen, maar ook omdat het tuinkantoor niet zelden een multifunctioneel karakter krijgt. Denk aan een logeerhuisje, kangoeroewoning, atelier, puberslaapkamer of B&B. Wandbekleding zorgt voor de gewenste ambiance.

 

Eyecatcher in de woonkamer

Ontvang je je visite in de woonkamer, dan is de houten wandbekleding hetgeen waar de blikken direct naartoe getrokken worden. Bewónderende blikken, want de zorgvuldig samengestelde wand, die soms uit diverse houtsoorten bestaat maar toch een samenhangend geheel vormt, is een staaltje vakmanschap en een nieuwe kunstvorm tegelijk. De een kiest hierbij voor een eclectische Lalegno wandbekleding in onbehandeld teakhout, de ander voor een strakke, verticale en akoestische lattenwand in gevernist eiken. Het contrast met de andere wanden, waar je de ruimte hebt voor andere kunst, is verbluffend mooi.

 

Meer contrasten met het hout

De houten wandbekleding is zo sierlijk dat je er nauwelijks iets vóór zou willen zetten. Heb je toch wat opbergruimte nodig, dan kies je voor meubels waar je als het ware doorheen kijkt. Denk aan zwartmetalen, stellingkast-achtige meubels of vitrines. Deze materialen vormen naast de witte wanden voor nog meer oogstrelend contrast.

 

Verlichting richten op de wand

Lampjes of kleine spotjes die gericht staan op schilderkunst in een museum of op boekenkasten om de titels beter leesbaar te houden, zijn net zo toepasbaar op je houten wand. Zeker als daar items voor geplaatst worden, denk ook aan een laag dressoir of tv-meubel. Omdat de meeste tv-schermen zwart zijn, is ook hier sprake van een schitterende tegenstelling: het ouderwetse hout versus de moderne flatscreen. Dat is überhaupt een trend van deze eeuw. Oud en nieuw combineren en spelen met stijlen uit vervlogen decennia, zonder het heden uit het oog te verliezen.

 

Landelijk-industrieel effect

Zoals gezegd ben je met een houten wandbekleding duurzaam bezig. Daarnaast ga je mee in de trend landelijk-industrieel. Het landelijke aspect van hout is duidelijk, het industriële gedeelte wil maar zeggen dat je de oorsprong van een materiaal herkent in meubels of accessoires. In dit geval dus in je wand: de nerven en kwasten maken elk deel ervan uniek. Originele materialen zijn nooit echt weggeweest, maar krijgen nu weer de overhand. Kunststoffen zoals MDF en fineerlagen leggen het af, deze boekenkasten gaan richting opbergzolder of garage. Wat de toenemende drang naar meer binding met de natuur betreft, is zo’n houten wand van harte welkom.

Inhoudsopgave