De bouw en de IT

Isoleren in geheel Nederland

Isoleren wordt steeds vaker toegepast in Nederland. Of we het nou over Middelburg, Moerdijk, Tholen of Reimerswaal hebben. De energierekening stijgt nou eenmaal zo snel, duurzaamheid is hot, het levenscomfort wil iedereen verhogen, de ‘gasloos’ wonen wens van het kabinet komt steeds dichterbij etc. 

Hierbij is het wel handig om te weten wat voor isolatiematerialen er nou eigenlijk voorhanden zijn op de markt. We nemen een kijkje in de wereld van isolatie en vergelijken PUR- isolatie met PIR- isolatie. 

 

Naaste familieleden delen een familiegeschiedenis, maar hebben zelden dezelfde persoonlijkheid. Isolatie is vergelijkbaar in die zin, PUR en PIR liggen qua chemische samenstelling dicht bij elkaar, maar variëren in prestaties. Hoewel hun samenstelling ze anders maakt, zijn enkele eigenschappen vergelijkbaar zoals; allebei lichtgewicht hebben, een hoge thermische geleidbaarheid, milieuvriendelijk en eenvoudig te recyclen.

De creatie van PUR en PIR

PIR en PUR zijn beide afgeleid van polyurethaan, een plastic materiaal uitgevonden door de Duitse wetenschapper Otto Bayer en zijn collega’s in 1937. In 1954 resulteerde de accidentele introductie van water in hard polyurethaan (PUR).

 

Slechts 13 jaar later, in 1967, verbeterden wetenschappers de thermische stabiliteit en vlamweerstand van PUR om polyisocyanuraat (PIR) te creëren. Om het nieuwe type isolatie te creëren, veroorzaakten wetenschappers een chemische reactie bij een hogere temperatuur.

De voordelen van PUR

PUR isolatie kan in spouwmuren worden geïnjecteerd om een ​​energiezuinige barrière te creëren. Het schuim kan kleine ruimtes bereiken om een ​​luchtdichte afsluiting te creëren. PUR biedt de beste thermische prestaties van alle praktische isolatiematerialen voor volledige holtes.

 

PUR schuim kan continu op elk type ondergrond worden gespoten. Het is over het algemeen minder duur dan andere materialen, waardoor het ideaal is voor renovaties. Lijmen met purschuim is ook een optie, aangezien PUR een hoge treksterkte heeft.

 

In overstromingsgevoelige gebieden kan de hoge waterbestendigheid van PUR de impact van waterschade in muur-holtes minimaliseren, omdat het een materiaal is dat geen vocht vasthoudt. 

De voordelen van PIR

Ondanks de voordelen van PUR, bouwt PIR-isolatie hierop voort. PIR (polyisocyanuraat), meestal in platen gesneden of PIR gips, kan worden gebruikt in geïsoleerde metalen panelen, wand-holtes en als geïsoleerde gipsplaat. PIR heeft zo’n hoge thermische prestatie dat het slechts de helft van de dikte vereist van andere isolatieproducten op basis van mineralen.

 

PIR staat, net als PUR, bekend om zijn gebruik als een vochtarme barrière. De meest opvallende onderscheidende factor voor PIR is de vlam- en rook bestendigheid. PIR vertraagt ​​de verspreiding van vlammen en vermindert de rookontwikkeling van het vuur in vergelijking met PUR-producten.

Merken PIR isolatie

Er zijn PIR platen van de merken Iko en Gor Stal, maar ook vele anderen. Iko en Gor Stal zijn Europese fabrikanten en gerenommeerde bedrijven met jarenlange ervaring in het maken van PIR producten. Moderne productielijnen en innovatieve technologieën maken dat hun producten tot de top behoren. Alle platen zijn intensief en veelvuldig getest op hun isolerende vermogen, drukvastheid, beloopbaarheid en vochtgevoeligheid. Ze worden volgens duurzame richtlijnen geproduceerd en voldoen aan alle Europese eisen. 

Monteren van PIR

Het bevestigen van PIR platen is niet moeilijk. Het verschilt hierbij wel per toepassing. Om PIR spouwplaten te bevestigen worden er spouwankers of isolatiepluggen gebruikt. Hiermee kun je PIR isolatie op alle type binnenmuren of de spouwmuur monteren.

PIR isolatie platen op het dak bevestig je met drukverdeelplaten en dakschroeven. Hiermee blijven de isolatieplaten op de juiste plaats zitten en wordt voorkomen dat PIR platen worden ingedrukt. PIR isolatie platen kunnen met drukverdeelplaten en dakschroeven bevestigd worden op hout en staal.

 

https://maqwonen.be/de-bouw-en-it/

Inhoudsopgave