Hoe ontstaat hardnekkige kalk?

Kalkaanslag is een veelvoorkomend probleem in huishoudens en kan erg hardnekkig zijn. Het ontstaat door de afzetting van mineralen in water, vooral calcium en magnesium. Hoewel kalk niet direct schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel leiden tot verstoppingen en corrosie van leidingen en apparaten. In deze blog gaan we dieper in op hoe hardnekkige kalk ontstaat en wat je eraan kunt doen. Benieuwd geworden? Lees dan verder!

Wat is kalk?

Kalk is een witte of bruine substantie die ontstaat door de afzetting van mineralen in water. Het wordt ook wel calciumcarbonaat genoemd en is een combinatie van calcium, koolstof en zuurstof. Kalkaanslag kan voorkomen in apparaten zoals koffiezetapparaten, waterkokers en wasmachines, maar ook op kranen en in douche- en badkuipen. Gelukkig kun je hardnekkige kalk verwijderen met een aantal handige middelen.

Hoe ontstaat kalk?

Kalk ontstaat door het neerslaan van calcium- en magnesiumionen in water. Dit gebeurt wanneer hard water wordt verwarmd of verdampt, waardoor de mineralen uit het water worden afgezet op oppervlakken. Het kan ook ontstaan door de verdamping van water uit de lucht, waardoor er witte vlekken op glazen en ramen ontstaan.

Waarom is kalk hardnekkig?

Kalk kan hardnekkig zijn omdat het zich over een langere periode kan opbouwen en moeilijk te verwijderen is. Dit komt doordat het calciumcarbonaat zich hecht aan oppervlakken en zich daarbij stevig vastzet. Bovendien wordt kalk steeds harder naarmate het langer blijft zitten, waardoor het moeilijker wordt om het te verwijderen.

Wat zijn de gevolgen van hardnekkige kalk?

Hardnekkige kalk kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van waar het zich bevindt. In leidingen kan kalk bijvoorbeeld leiden tot verstoppingen en verminderde waterdruk, wat weer kan leiden tot een hoger energieverbruik. In apparaten kan kalk zorgen voor verminderde prestaties en een kortere levensduur. Verder kan kalk in badkamers en keukens leiden tot aantasting van de oppervlakte. Het ziet er natuurlijk ook niet zo hygiƫnisch uit.

Hoe kun je hardnekkige kalk voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om hardnekkige kalk te voorkomen. Een daarvan is het gebruik van een waterontharder, die het calcium en magnesium uit het water filtert voordat het in de leidingen terechtkomt. Hierdoor wordt de kans op kalkaanslag verminderd en wordt de levensduur van apparaten verlengd. Een andere manier om hardnekkige kalk te voorkomen is door het regelmatig schoonmaken van oppervlakken waarop kalkaanslag kan ontstaan, zoals kranen, douchewanden en badkuipen. Gebruik hierbij een ontkalker of een mengsel van azijn en water om de kalk te verwijderen.

https://hg.eu

Inhoudsopgave