Stralingshoeken van verlichting

Hoe kies ik de juiste stralingshoek (gradenbundel)?

De juiste stralingshoek keuze is belangrijk om met je licht het best mogelijke resultaat te krijgen. Een gradenbundel geeft de hoek van de door een lamp uitgestraalde lichtbundel aan.

De stralingshoek wordt uitgedrukt in graden. Hoe kleiner het aantal graden, hoe smaller de gradenbundel. De meest gebruikte zijn 10°, 24°, 36° en 40°. Bedenk bij het kiezen van een gradenstraal steeds dat als je verder weg bent van het te verlichten voorwerp, je een bredere stralingshoek nodig hebt zodat meer licht het voorwerp bereikt.

Als je hoge plafonds hebt of grote afstanden tussen lampen en te verlichten voorwerpen, is het aan te bevelen breedstralers te gebruiken in plaats van schijnwerpers, zodat ze grotere gebieden gelijkmatiger kunnen bestrijken op kortere afstand. Bijvoorbeeld: als je een gebied hebt 8 meter breed is een bundel van 40° graden geschikter dan een bundel van 24°, omdat die op kortere afstand een kleiner lichtvlak op het plafond creëert. Hoe dichter je bij de lamp bent, hoe breder de verlichtingshoek moet zijn.

Wat is een stralingshoek?

Een stralingshoek bepaalt de breedte van de lichtspreiding. Een grotere stralingshoek geeft een bredere lichtspreiding, zodat veel voorwerpen betrekkelijk gelijkmatig verlicht worden.

Wat is lichtintensiteit?

Lichtintensiteit bepaalt de helderheid binnen de grenzen van de verdeling, ook wel ‘verlichtingssterkte’ genoemd. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met het schijnen van verschillende kleine zaklantaarns op een voorwerp in plaats van één grote zaklantaarn. Dit levert een helderder maar minder breed gebied op. Hoe kleiner of groter dit gebied is, hoe lager of hoger de lichtsterkte dienovereenkomstig is.

Sommige artikelen stellen dat een LED schijnwerper met een grotere stralingshoek meer licht verspreidt omdat er geen lenzen in de weg zitten – maar dit is niet noodzakelijk waar. Als je het al eerder opgemerkt hebt, heb je waarschijnlijk buiten gezien hoe de LED licht op een wolkenkrabber wordt vaak geacht alleen naar beneden te schijnen. Daardoor is het het beste van beide werelden – maximale helderheid en hoog rendement.

Hoe bereken je een stralingshoek?

Je kunt berekenen hoeveel van een voorwerp verlicht wordt door 1 te delen door de veldhoek (bundelhoek). Als de veldhoek 40° is dan is 40 ÷ 40 = 1 of 100% van die plek wordt verlicht. Bereikt dit getal geen 100%, dan blijven sommige delen van die plek donker. Bijvoorbeeld: als je veldhoek 20° was, dan is 10 ÷ 20 = 0,5 of 50%. Dit betekent dat een half zo groot gebied donker zou blijven, dus je moet minder wattage gebruiken.

Overweeg je LED spots aan te schaffen met de juiste gradenbundel? 123Lampenshop heeft een ruim assortiment LED spots met de beste aanbiedingen van Nederland & België.

https://123lampenshop.nl/handige-tips/stralingshoek-gradenbundel/

Inhoudsopgave