Oorzaak en oplossing daklekkage

Een lekkage aan je dak thuis kan nogal veel ellende veroorzaken. De gevolgen van een daklekkage zijn namelijk niet prettig. Er kunnen schimmels ontstaan en het schilderwerk van de muren en plafonds kan loslaten. Verder kan zelfs de hele dakconstructie verzwakken wat gevaren kan veroorzaken. Voorkom een daklekkage door regelmatig je dak te laten controleren en laat je dak meteen controleren als je vermoedt dat het dak lekt. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van een daklekkage en hoe kan ik dit het beste oplossen? Dat lees je hier.

Oorzaak daklekkage

Een daklekkage kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van achterstallig onderhoud aan je dak. Als je je dak niet voldoende onderhoudt kan er mos op groeien en kunnen dakgoten eventueel los gaan hangen of verstoppen. Het kan ook voorkomen dat je beschadigde dakbedekking hebt waardoor er een lekkage kan ontstaan. Voorbeelden van beschadiging in de dakbedekking zijn haarscheurtjes of loszittende EPDM. Een lekkage in de schoorsteen kan ook een oorzaak zijn van een daklekkage.

Hoe kan ik een daklekkage repareren?

Stap 1: Spoor de lekkage op

Als er sporen van een lekkage in je huis zijn, zoals een schimmel op het plafond of vochtplekken in de bovenhoeken van de muur, dan kan je het beste meteen een dakdekker inschakelen, zoals Lekkageprobleem Kwijt. Een dakdekker zal dan eerst een visuele inspectie uitvoeren. Hij controleert dan meerdere gedeeltes van het dak zoals het daklood, de schoorsteen en de dakbedekking en kijkt of er lekkages te zien zijn. Als hij zo geen duidelijke oorzaak kan vinden dan zal hij onderzoek gaan doen met speciale apparatuur om lekkages te detecteren. Hij kan bijvoorbeeld met rookgas een lekkage in een dak traceren.

Stap 2: Repareren daklekkage

Als de oorzaak van de lekkage is gedetecteerd dan is het tijd om de lekkage te repareren. De oplossing van de lekkage hangt natuurlijk af van de oorzaak. De dakdekker kan bijvoorbeeld nieuwe dakbekleding op het dak leggen als de oorzaak scheurtjes in het dak zijn. Als de dakgoot de oorzaak van de lekkage is dan is de oplossing het herstellen van de dakgoot of het vernieuwen van de dakgoot. De lekkage kan veroorzaakt worden door de schoorsteen. Dan moet de dakdekker de schoorsteen repareren en renoveren.

Stap 3: Voorkom lekkage

Je wilt natuurlijk verdere schade in de toekomst voorkomen. Doe dit door je dak en huis regelmatig te laten controleren en zelfs renoveren. Je kan schade ook voorkomen door je dakgoot regelmatig schoon te maken en groene aanslag op het dak te verwijderen.

Voorkom dus lekkages door regelmatige controle en los lekkages op met bovenstaande stappen.

Inhoudsopgave