Zo richt je een badkamer in die wel tegen een stootje kan

Als je je badkamer gaat inrichten, is het misschien verleidelijk om vooral te kijken naar wat je mooi vindt, maar een badkamer moet ook praktisch zijn en zo lang mogelijk mooi blíj́ven.

Je wilt misschien shampoo kopenmet kleurpigment zonder dat het vlekken achterlaat op je tegels en antikalkmiddelen kunnen gebruiken zonder bang te zijn dat deze je kranen aantasten. Ook als je bijvoorbeeld een groot gezin hebt en de badkamer elke dag intensief gebruikt zal worden, is het wel zo fijn als de badkamer een beetje vergevingsgezind is en goed bestand tegen gebruikssporen. Wil je weten waar je allemaal op kunt letten als je een robuuste badkamer voor ogen hebt? Lees hier hoe je een badkamer inricht waar in geleefd kan worden!

Sanitair armaturen

Een zwarte douchekop en kranen zijn momenteel erg populair voor in de badkamer, maar als je gaat voor onderhoudsvriendelijk, kun je misschien beter voor een andere kleur kiezen. In de badkamer is kalk namelijk onvermijdelijk en op een zwarte ondergrond is kalkaanslag al snel zichtbaar. De standaard kleur van een kraan is nikkel, waar een kleurlaag zoals chroom of zwart op aangebracht wordt. Naast dat kalk op zwart sneller zichtbaar wordt, kunnen met het regelmatig schrobben van de kraan na verloop van tijd stukjes van de toplaag afbreken waardoor de nikkel onderlaag zichtbaar wordt. Bij een chromen toplaag vallen deze krassen en slijtages dan ook veel minder op dan bij een zwarte toplaag.

Tegels

Kleine mozaïektegels in de douchehoek passen misschien helemaal bij de stijl die je voor ogen hebt, maar als je jezelf een hoop schoonmaaktijd wilt besparen en de badkamer zo lang mogelijk mooi wilt houden, dan kun je het beste voor grote tegels gaan. Het zijn namelijk vooral de voegen die het snelst vuil aantrekken en verkleuren, dus hoe minder voegen hoe onderhoudsvriendelijker. Daarbij kunnen sommige soorten tegels, zoals cement- of terracottategels, poreus zijn waardoor vlekken van schoonmaakmiddelen of doucheproducten met kleurpigment snel intrekken. Ga daarom het liefste voor keramische tegels, die door de sterke gebakken aarde zo hard zijn, dat vlekken of krassen geen kans krijgen.

Meubels

Hout is het meest gebruikte materiaal voor badkamermeubels, maar massief hout is over het algemeen geen goed idee voor in de badkamer. Bij blootstelling aan vocht, kan dit namelijk uitzetten, vervormen en zelfs gaan rotten. De veiligste keuze is multiplex, omdat dit veel minder van vorm verandert dan massief hout, omdat het kruislings verlijmd is. Daarbij is multiplex goed bestand tegen slijtage en buigen en is het gemakkelijk in elkaar te schroeven. Door slimme keuzes te maken voor het materiaal van je kranen, tegels en meubels, kun je een robuuste badkamer inrichten die nog lang meegaat!

Inhoudsopgave