Hoe onderhoud je je steigerhout tuinmeubels?

Misschien ben je het komend voorjaar wel van plan om een compleet nieuwe set tuinmeubels aan te schaffen. Waarom kies je dan niet voor veel zitcomfort en een tijdloze uitstraling? Natuurlijk wil je tuinmeubilair dat nog vele jaren mee kan gaan. Verstandig is dan om een materiaalsoort te kiezen dat het liefst weinig onderhoud vraagt. Steigerhout tuinmeubelen zijn een goede keuze maar moet je, net als alles waar je zuinig op bent, met de nodige aandacht en liefde behandelen. Steigerhout tuinmeubels zouden wel eens aan al je wensen kunnen voldoen. Maar wat is het beste onderhoud?

Wat zijn de eigenschappen van steigerhout?

Denkend aan steigerhout zie je beelden van een drukke bouwplaats voor je. Je ziet de solide steigers die vele jaren dienst doen en de zware, houten planken die daarop zijn aangebracht. Dan worden de eigenschappen van goed steigerhout je meteen duidelijk. Het hout moet goed tegen wisselende weersomstandigheden kunnen. Het moet van nature zeer sterk zijn, met een hoge draagkracht. De planken zelf hebben een stoere en robuuste uitstraling en zien er doorleefd en verweerd uit. Door de weersinvloeden heeft het hout een waas gekregen, wat in feite een natuurlijke beschermings-laag is. Wat doen we met steigerhout als we het afdanken? We gooien het niet weg, maar geven het een tweede leven, in de vorm van steigerhouten tuinmeubels.

Een ruime keuze in steigerhout tuinmeubels

Een meubelmaker zal het steigerhout voor zijn steigerhouten tuinmeubels uiteraard splintervrij schuren en een extra, beschermende behandeling geven. Daardoor blijft de ruwe en robuuste uitstraling van deze unieke houtsoort wel behouden, maar is het nóg duurzamer dan het al was. Steigerhout tuinmeubels, in welke woonstijl ze ook zijn gemaakt, behouden altijd hun stoere karakter. Bij een goede meubelmaker kun je je tuinset in veel verschillende stijlen bestellen, van industrieel tot traditioneel of modern strak. Ook zal een goede meubelmaker je veel keuze geven in tuintafels, tuinbanken, tuinfauteuils en accessoires zoals stoere tuinkussens in vele kleuren. De kans is groot dat je altijd wel iets tegenkomt dat bij jouw persoonlijke voorkeuren past.

Simpele tips voor het onderhoud van steigerhout tuinmeubels

Zijn je steigerhout tuinmeubels geleverd en opgebouwd, dan heb je er in principe de eerste twee jaren geen omkijken naar. Mocht je je tuinset op een terras hebben geplaatst dat in de herfst of winter wel eens erg nat kan worden, zet dan je tuinmeubilair op een verhoging, zodat vocht niet van onderen in het hout kan doordringen. Mors je op je meubilair, dan is afname met een nat doekje en niet-agressieve zeep voldoende om alles weer schoon te krijgen. Na twee jaar is het verstandig om je steigerhout tuinmeubels licht op te schuren en te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met een voedende olie, maar ook met andere producten, speciaal geschikt voor steigerhout. Denk bijvoorbeeld aan beitsen zoals white wash en gray wash. Ze houden het hout goed beschermd en laten de kleur en structuur mooi uit de verf komen. Behandeling met een nanospray werkt ook bijzonder effectief.

 

Inhoudsopgave

gerelateerde blog