Tips voor de aankoop van een inbouw koelkast!

Een inbouw koelkast is een handige en mooie optie voor mensen die graag een naadloze en geïntegreerde uitstraling in hun keuken willen hebben. Ben je daarom ook van plan om een inbouw koelkast te kopen? Dan zijn er wel een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hieronder lees je enkele tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van een inbouw koelkast!

 

1. Hoeveel ruimte heb je voor een inbouw koelkast?

Voordat je begint met het zoeken naar een inbouw koelkast, is het cruciaal om de beschikbare ruimte in de keuken op te meten. Meet dus de hoogte, breedte en diepte van de ruimte waar de koelkast geplaatst moet worden. Tel hier een aantal extra centimeters bij op, zodat er ook voldoende ruimte is voor ventilatie en bedieningselementen.

 

2. Type inbouw koelkast

Er zijn verschillende soorten inbouw koelkasten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een onderbouw, geïntegreerde of een Amerikaanse koelkast. Kies het type dat het beste past bij jouw persoonlijke behoeften en beschikbare ruimte. Zo bestaan er bijvoorbeeld onderbouw koelkasten die ideaal zijn voor kleinere keukens. Heb je veel ruimte over, dan zijn geïntegreerde koelkasten een mooie keuze.

 

3. Welke capaciteit?

Ook de capaciteit van de koelkast telt mee. De capaciteit van de koelkast hangt af van de grootte van je huishouden en de hoeveelheid voedsel die je van plan bent te bewaren. Voor een gezin van drie personen of meer wordt een koelkast met een capaciteit van minstens 300 liter aangeraden. Al hangt de inhoud die je nodig hebt ook af van je eetgewoonten en hoe vaak je boodschappen doet. Ben je dus bijvoorbeeld iemand die het liefst een keer per week boodschappen voor de hele week doet? Dan is een inbouw koelkast met een grotere capaciteit waarschijnlijk een betere keuze.

 

4. Energiezuinige inbouw koelkast

Met de hoge energieprijzen waar we de afgelopen tijd mee hebben gekampt, is het ook zeker belangrijk om naar een energiezuinige inbouw koelkast te kijken. Dit kan op de lange termijn namelijk veel geld besparen op jouw energierekening. Kies daarom bij voorkeur voor een koelkast met een hoog energielabel. Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het nieuwe label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). A is het meest zuinige energielabel en loopt af naar G, het minst zuinige. Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D. Als je dus een ouder model inbouw koelkast koopt, dan kan het soms zijn dat er nog het oude label wordt gebruikt.

 

5. Extra functies?

Sommige inbouw koelkasten hebben extra functies. Denk bijvoorbeeld aan een waterdispenser, ijsmaker of een ingebouwde wijnkoeler. Als je wel van luxe houdt en van deze extra’s wilt profiteren, dan kun je hier dus ook specifiek naar zoeken. Houd er alleen wel rekening mee dat extra functies vaak de prijs van de koelkast omhoog duwen. Kun je prima zonder, dan bespaar je daar dus vaak een hoop geld mee.

Inhoudsopgave