Asbest in je huis? 3 dingen die je wilt weten

Asbest is een mineraal dat vroeger veel werd gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en brandwerendheid. Helaas bleek later dat asbest veel schadelijke gezondheidseffecten kan hebben, zoals longkanker. Daarom is het gebruik van asbest in bouwmaterialen sinds de jaren 90 verboden in veel landen. Als je een huis of gebouw bezit dat vóór de jaren 90 is gebouwd, is het belangrijk om te weten of het asbest bevat en hoe je dit op een veilige manier kunt verwijderen. Asbestverwijdering is een complex proces en moet altijd worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf, zoals bijvoorbeeld cauwelier.

Waarom is asbestverwijdering nodig?

Asbest kan alleen gevaarlijk zijn als het wordt verstoord en de vezels vrijkomen. Als het asbest in goede staat verkeert en niet wordt verstoord, is het meestal veilig om het te laten zitten. Echter, als het asbest beschadigd is of als er werkzaamheden worden uitgevoerd in een gebouw waarbij het asbest kan worden verstoord, is het belangrijk om het te verwijderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor renovatie- of verbouwingswerkzaamheden, of als er lekkages of andere schade is ontstaan.

Hoe wordt asbest verwijderd?

Er zijn verschillende manieren om asbest te verwijderen, afhankelijk van de omstandigheden. Het asbestverwijderingsbedrijf zal een plan opstellen en de juiste methode kiezen op basis van de locatie van het asbest, de staat ervan en de hoeveelheid die moet worden verwijderd. Een van de meest gebruikelijke methoden is het inpakken van het asbest in zakken en het verwijderen met behulp van een stofzuiger met HEPA-filter. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk asbestvezels in de lucht terechtkomen. Andere methoden kunnen het spuiten van een bindmiddel op het asbest om de vezels te laten samenhangen, of het verwijderen van het asbest met behulp van waterstofperoxide.

Hoe weet je of een gebouw asbest bevat?

Het is belangrijk om te weten of een gebouw asbest bevat voordat je renovatie- of verbouwingswerkzaamheden uitvoert. Asbest kan zich bevinden in onverwachte plaatsen, zoals in de dakbedekking, vloerbedekking, isolatie of in andere bouwmaterialen. Er zijn een aantal manieren om te achterhalen of een gebouw asbest bevat. Vraag het bijvoorbeeld aan de vorige eigenaar. De vorige eigenaar van het gebouw kan informatie hebben over de aanwezigheid van asbest. Neem contact op met het gemeentelijk asbestinventarisatiebureau. Sommige gemeenten hebben een asbestinventarisatiebureau dat informatie kan verstrekken over de aanwezigheid van asbest in gebouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je asbest zo snel mogelijk laat verwijderen!

 

https://cauwelier.be/nl

Inhoudsopgave