Met welke kosten moet je rekening houden voor verbouwingen?

Als je wilt verbouwen, dan ga je voor een vergroting of verbetering van de voorzieningen in huis. Maar voordat je hiervan profiteert, zul je de verbouwingsperiode door moeten. Niet altijd een prettige periode, waarbij je soms niet eens thuis kunt wonen. Een goede voorbereiding is essentieel voor een goed verloop. Dit houdt onder andere in, dat je een goede calculatie maakt van de kosten. Je moet niet alleen rekening houden met de verbouwkosten zelf, maar ook met allerlei andere kosten.

Vraag een zeer gedetailleerde offerte op

Om goed de verbouwkosten te kunnen inschatten, ga je voordien offertes opvragen bij verschillende aannemers. Zorg ervoor dat je een zo gedetailleerd mogelijke offerte krijgt. Hoe meer kosten er zijn opgenomen in de offerte, met des te minder onverwachte tegenvallers je te maken krijgt. Uiteraard kan het zijn dat een offerte wat hoger uitkomt als je echt alle kosten meeneemt, maar daar staat wel een stuk zekerheid tegenover.

Kosten lening en notaris

Een grote verbouwing kost behoorlijk wat en veel mensen gaan hiervoor naar een leningverstrekker voor een hogere of een nieuwe hypotheek. Of het nu een aanpassing (verhoging) van de hypotheek is, het oversluiten of een volledig nieuwe hypotheek, dit moet altijd notarieel worden vastgelegd. Je moet dus ook rekening houden met de notariskosten. Notarissen mogen zelf hun tarieven vaststellen. Het is daarom zeker de moeite waard om bij verschillende notarissen een offerte op te vragen. Betreffende de werkzaamheden, doen notarissen allen hetzelfde. Je kunt dus gerust voor de goedkoopste offerte kiezen.

Is je verlichting nog bij de tijd?

Een verbouwing is een ideaal moment om eens na te gaan of je verlichtingen nog up-to-date zijn. Tijdens de verbouwing moet je eigenlijk al weten waar jij lampen of spots wilt hebben, voor bijvoorbeeld de punten voor de schakelaars en stopcontacten. Kies je voor inbouwspots, dan worden die tijdens de verbouwing al in het plafond geïnstalleerd. Plaats je ook inbouwspots voor de badkamer? Dan moet je rekening houden met de IP-waarde. De IP-waarde geeft aan hoe de spots beschermd zijn tegen vocht en vuil. Kies voor een hoge IP-waarde (minstens spatwaterdicht) als je inbouwspots in de buurt van de natte ruimtes installeert.

Verwerking van afval

Als dan de verbouwing eindelijk van start gaat, dan begint dit vaak met sloopwerkzaamheden. Hierbij kan veel puin loskomen. Dit puin moet allemaal specifiek verwerkt worden en kun je niet zomaar bij het normale afval neerzetten. Ook omdat het vaak om veel en zwaar afval gaat, doe je er goed aan om rekening te houden met een bedrag voor afvalophaling. Plaats tijdens deze periode bijvoorbeeld een container bij je huis. Je kunt het afval dan gemakkelijk kwijt en de container wordt weer netjes voor je opgehaald.

Tijdelijke woonruimte zoeken

Bij een kleine verbouwing zou je nog kunnen overwegen om thuis te blijven wonen. Je zit dan even in de stof en het lawaai, maar dat is snel over. Pak je een groot gedeelte of zelfs je hele woning aan, dan moet je zeker op zoek naar tijdelijke huisvesting. Je kunt niet in je huis blijven wonen, want doorgaans heb je niet altijd elektriciteit en/of stromend en warm water. Ga dus op tijd op zoek naar een andere woning die je voor tijdelijk kunt huren en hou rekening met dubbele woonlasten.

Onverwachte kosten

Hoe gedetailleerd je ook een kostenoverzicht maakt voor een verbouwing, je kunt altijd te maken krijgen met onverwachte kosten. Denk bijvoorbeeld aan verborgen gebreken die zich openbaren tijdens de verbouwing. Je zult ook deze gebreken moeten aanpakken en dit kan in de papieren lopen. Bij het opstellen en berekenen van je verbouwingsbudget, doe je er goed aan om een post met onvoorziene kosten op te nemen. Beter iets teveel dan te weinig.

Inhoudsopgave