Een hypotheek aanvragen? Dit is het belang van jouw kredietgeschiedenis

Het kopen van een huis is hartstikke spannend en opwindend, maar er komen genoeg serieuze zaken bij kijken. Denk daarbij aan een hypotheek. Hypotheken kunnen voor veel mensen nog wat onduidelijk zijn. Zo zou je jezelf de vraag bijvoorbeeld kunnen stellen naar hoeveel je mag lenen, en waar dat precies op gebaseerd is. Een ander belangrijk punt dat invloed heeft op jouw hypotheek, is je kredietgeschiedenis. Dit is eigenlijk een overzicht van informatie over zaken uit jouw persoonlijke, financiële verleden. Dit heeft logischerwijs weer invloed op of jouw lening wordt goedgekeurd. Daarnaast beïnvloedt het ook de hoogte van je rentetarieven en je lening. Mocht je nou verder benieuwd zijn naar de rol van de kredietgeschiedenis wanneer je een hypotheek wilt afsluiten? Lees dan zeker dit artikel!

Wat wordt er in je kredietgeschiedenis opgenomen?

Allereerst is het van belang om kennis te hebben van wat de kredietgeschiedenis allemaal omvat. De kredietgeschiedenis van een persoon vertelt eigenlijk simpelweg over de financiële activiteiten van deze persoon. Dit bestaat dan weer uit dingen zoals leningen, creditcards, betalingen en betalingsachterstanden. Wat verder nog in je kredietgeschiedenis staat, is bijvoorbeeld informatie over de tijdigheid van betalingen, faillissementen of schulden.

Invloed op de rentetarieven

Zoals hierboven al kort benoemd, heeft je kredietgeschiedenis dus invloed op je rentetarieven. Dit werkt zo omdat deze gegevens een inzicht geven in het risico om aan jou te lenen. Een hogere kredietscore zal ervoor zorgen dat de kans groter is dat jij je lening goed af kunt betalen. Je rente wordt hier ook weer door beïnvloed. Een hoge kredietscore kan er namelijk voor zorgen dat jouw rentetarieven gunstiger zijn. 

Wanneer je een lage rente hebt, zal je weer minder over je lening betalen. Dit zorgt er weer voor dat je een duurder huis kunt kopen. Mocht je nou een idee willen van hoe jouw lening er ongeveer uit komt te zien? Dan kun je dit online berekenen met de simulatie hypothecaire lening.

Een hogere kans op goedkeuring

Zoals hierboven gezegd, zegt jouw kredietgeschiedenis iets over hoe goed je met geld om kunt gaan. Zo kun je dus bedenken dat een goede kredietgeschiedenis de kans op goedkeuring van je lening vergroot. Heb jij nu al een droomhuis op het oog? Dan raden we je aan om nu al bezig te zijn met het creëren van een goede kredietgeschiedenis, zodat je deze later kunt financieren. 

Mocht je nou nog wat meer over hypotheken willen weten? Dan kun je kijken op de website van de Hypotheekwinkel.

 

Inhoudsopgave