Tienerkamer inrichten: wij geven je graag wat tips!

Het inrichten van een tienerkamer kan soms best wel een beetje een uitdaging zijn. Tieners hebben namelijk hun eigen smaak en stijl en dit komt wellicht niet helemaal overeen met hoe jij het in je hoofd had. We geven je graag een aantal tips zodat jullie vast en zeker tot een compromis kunnen komen.

Bepaal de stijl

Vraag je tiener om ideeën en inspiratie te delen en overweeg om samen een Pinterest-bord (of een moodboard met knipsels) te maken om verschillende ideeën te verzamelen. Ook als hij/zij geen idee heeft wat er precies zou moeten gebeuren is het bekijken van Pinterest (en het pinnen van alles wat je leuk vindt) een goed idee. Je kunt je zoektermen, zoals bijvoorbeeld vloerkleed groen, gemakkelijk invullen en aan de hand daarvan gaat Pinterest voor je op zoek.

Maak een plattegrond

Voordat je meubels en accessoires gaat kopen, is het belangrijk om een plattegrond van de kamer te maken (het liefst op schaal zodat je de juiste afmetingen hebt). Teken alle meubels in, in de schets en kijk of alles past en of het eventueel op verschillende manieren kan worden neergezet (bijvoorbeeld als de tiener een keertje de kamer helemaal om wil gooien).

Kies de juiste meubels

Het kan handig zijn om voor een bed met opbergruimte te kiezen, zodat alle rommel kan worden opgeborgen. Als de kamer niet groot genoeg is voor het neerzetten van een los bureau, dan kun je ook overwegen om een bed te kiezen met een ingebouwd bureau. Als je tiener veel kleding heeft, kies dan voor een ruime kast met hang- en ligruimte. Vergeet niet om af en toe je tiener eventjes te attenderen op dat de kast kan worden gebruikt voor de kleding en dat dit niet over de bureaustoel hoeft te worden gehangen. O, een wasmand op de kamer zetten kan ook al een hoop schelen.

Voeg persoonlijke accenten toe

De kamer moet een weerspiegeling zijn van de persoonlijkheid van je tiener. Hang foto’s, posters of kunstwerken op welke voor hem/haar  belangrijk zijn en maak gebruik van accessoires zoals kussens, dekens en een vloerkleed beige (of een andere kleur). Kies in ieder geval voor kleuren en patronen die passen bij de stijl van de rest van de kamer.

Creëer extra opbergruimte

Een tienerkamer kan snel rommelig worden als er geen (of niet voldoende) opbergruimte is. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte om spullen op te bergen en de kamer georganiseerd te houden. Denk bijvoorbeeld aan een boekenplank en een ladekast.

Verlichting

Verlichting is ook belangrijk bij het inrichten van een tienerkamer. Overweeg om verschillende soorten verlichting toe te voegen, zoals een plafondlamp, nachtlampje en/of sfeerverlichting. Hierdoor kan je tiener de verlichting aanpassen aan verschillende activiteiten, zoals lezen, studeren of relaxen. Overweeg ook om slimme verlichting welke hij/zij kan bedienen met een app.

Inhoudsopgave